Ny version av Kringla

Sedan igår eftermiddag/kväll finns nya versionen av Kringla tillgänglig i driftsmiljön. Vi testar just nu för fullt, bl a har vi upptäckt problem med inloggningen via Facebook och Twitter. Träffar ni på buggar eller andra konstigheter så tveka inte att skriva en kommentar eller skicka e-post till kringla (at) raa.se.

Nya objetssidan

Vi har arbetat om sidan där föremål/byggnader/foton/osv presenteras så att all information syns på samma sida. Tidigare var sidan indelad i flikar men vi märkte att användarna ibland missade att det fanns fler bilder eller en möjlighet att se var objektet finns på kartan. Observera att i de fall då det inte finns koordinater att använda för att visa en plats på kartan så försöker Kringla att matcha ortnamn i den övriga datan för att utifrån det visa en ungefärlig plats.

Skapa konto och logga in

Du kan nu registrera ett konto och logga in. Du kan skapa ett separat konto eller använda ditt Twitter- eller Facebookkonto för att logga in.

Än så länge kan du ”bara” koppla ihop olika objekt (t ex ett foto som avbildar en byggnad eller fornlämning) inom Kringlas ”domän”. Vi ser det som en försöksverksamhet och kommer utifrån den feedback vi får att fortsätta att utforska hur användarna kan berika datan i Kringla. Vad sägs t ex om att kunna geotagga föremål, foton mm så att de syns på kartan? Vi är även sugna på att testa gamification och ge användarna poäng för saker de gör.

Logga in med ditt Platsr-konto

Har du ett konto på Platsr så kan du använda det för att logga in även i Kringla. Det fungerar även omvänt, om du registrerar ett konto på Kringla kan du använda det för att logga in på Platsr.

Koppla ihop objekt, såhär gör du!

I detta exempel länkar jag ihop ett foto av Visby domkyrka och informationen om domkyrkan från Bebyggelseregistret. Läs mer om de olika relationerna här.

 1. Hitta fotot du vill länka till kyrkan, t ex detta. Kopiera internetadressen till fotos sida på Kringla.
 2. Gå till domkyrkans sida i Kringla.
 3. Klicka på länken ”+Lägg till” vid relaterade objekt i högerspalten (förutsätter att du är inloggad).
 4. Välj typen av relation mellan foto och kyrkan. I detta fall väljer jag ”avbildas av”, dvs objektet jag befinner mig på avbildas av fotot vars länk jag klistrar in.
 5. Klicka på ”lägg till länk”.
 6. Klart!

Du kan redigera din länk i efterhand samt klicka på ”min sida” för att se de länkar du gjort. För enkelhetens skull har vi valt att begränsa antalet relationer mellan objekt till att börja med. Säg gärna till om du saknar någon typ av relation, chansen är stor att relationstypen redan finns. Framöver kommer vi att publicera en lathund som beskriver vilka relationer som lämpar sig var. Observera att när du skapar en länk skapas det automatiskt en länk åt andra hållet.

Har du frågor får du gärna ställa dem som kommentar till detta inlägg eller skicka dem till kringla (at) raa.se.

Bonus: Nu fungerar även bilderna från Armémuseum, Nordiska museet, Upplandsmuseet och Sveriges militärhistoriska arv.

>>Johan Carlström – systemförvaltare för Kringla
7 comments

 1. admin

  Hej Magnus! Kringla ska såklart fungera i de senaste versionerna i IE. Vad är det som ser konstigt ut? Tack för tipset om den trasiga länken, verkar vara en gammal hänvisning.

  /Johan Carlström – systemförvaltare Kringla

 2. Magnus

  Fast nu har jag testat ytterligare datorer där det funkar med IE 9 så det verkar ju vara ett mer lokalt problem hos min dator om ingen annan klagar. Men är det meningen att man ska kunna klicka på kartan och få den i ett större fönster?

 3. admin

  Hej Magnus! Kartan såg underlig ut för mig i helgen och det beror på en länk vi inte pekat om. Ska vara fixat i nästa version.

  >>Johan Carlström

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>