Sorteringsordningar

Nu finns fyra sorteringsordningar (”relevans”, ”titel”, ”senast ändrade” och ”senast inkomna till K-samsök”) på Kringla och de förtjänar var sin kommentar.

”Relevans” har vi haft redan tidigare men nu har vi börjat utnyttja Solr-indexet till att vikta söktermer beroende på i vilket sammanhang de används. Objektets namn är viktigt medan beskrivande brödtext är mycket lägre rankat. Sen finns det en hel del däremellan också. Testa lite och hör av dig om du får toppresultat som inte känns bra – då kan vi titta närmare på varför det blir så.

”Titel” har vi också haft tidigare, men eftersom alla objekt med saknad titel hamnade överst så var det fullständigt obegripligt:-) Nu ska träffbilden i princip börja med objekt som börjar på siffror och sedan ska ”A” komma osv. Nåja, just nu får man först alla objekt som börjar på citationstecken och andra specialtecken. Det ska vi rätta till inom den närmaste tiden.

”Senast ändrade” innebär att man ser de objekt som uppfyller sökkriterierna (t ex standardvärdet ”endast bilder” och en fritextsökning) sorterade så att de som senast ändrats visas först. Intressant för dem som vill se nyheter eller institutioner som själva ändrat och vill se hur det tar sig ut. Så småningom ska vi se till att institutionerna kan trigga omskörd eller inkrementell skörd själva. Då kan man i princip göra en ändring lokalt på institutionen, klicka på ”skörda” och sedan se det ändrade objektet överst i Kringla.

”Senast inkomna till K-samsök” visar nya objekt som inkommit. Har det kommit in en ny institution eller tjänst så kommer hela den överst. En vanlig dag så får man se de enskilda nya objekt som tillkommit runt om i Sverige.

//Börje

2 comments

  1. Pingback: Tweets that mention Sorteringsordningar « Kringla -- Topsy.com
  2. Job

    Det vore gött att kunna sortera, eller filtrera, efter datum. Åtminstone för fotografier finns denna information oftast tillgänglig (enligt mina förvisso väldigt få stickprov) och det kan i rätt många sammanhang vara just äldre bilder man söker.

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>